Etusivu » Ajankohtaista » Enäjärvi heräilee

Enäjärvi heräilee

kirjoittanut

kategoriassa .

Kirjoittanut Rolf Oinonen

Helmikuu on lopuillaan. Järvi jäätyi kertarysäyksellä vuodenvaihteessa ja odotettiin hyviä hiihto- ja verkonlaskukelejä. Jäät ilmeisesti halkeilivat kuitenkin nopeasti ja railoista nousi vettä jäälle — hiihtää ei voinut ja nahkakengät kastuivat. Sitten vesisateet veivät lumet jään päältä ja nyt parin pakkasyön jälkeen jäällä on hyvä potkukelkkakeli.

Jäät kestävät vielä jonkin aikaa, yöpakkasista riippuen. Harkintaa kannattaa kuitenkin käyttää, sillä suurilla selillä jäätä on noin 15 cm. Länsi-Uudenmaan vesi– ja ympäristö ry on saanut Lohjan kaupungilta toimeksiannon ottaa Enäjärvestä yhden talvi- ja yhden kesänäytteen.

Järven rannoilla on meneillään tai suunnitteilla ruoppaushankkeita. Yhteydenotto osakaskuntaan ja kunnan ympäristöviranomaisiin takaa hankkeiden kitkattoman sujumisen.

Järven laskupurossa on vilkasta lintuelämää. Koko maan kattava pakkasjakso toi koskikarat virtapaikoille ja muutama sinisorsa ja komea telkkäpari tuovat eloa tumman veden pintaan. Onpa joutsenparikin ehtinyt tehdä tunnustelukierroksen järvelle. Minkin ja saukon jälkiä on näkynyt tavanomaisesti. Myrskyn pudottaman kalasääskenpesän tilalle rakennettiin uusi kestävämpi pohja odottamaan huhtikuussa Afrikasta palaavia kalahaukkoja.

Jäiden lähdettyä selviää, miten ennätysvahva muikkukanta on talvehtinut. Kuhaa on kuulemma talviverkoilla tullut mukavasti, samoin kookkaita ahvenia. Uutena tulokkaana talviverkoissa on nyt suutari.

Enäjärven uudistunut jäsenlehti ilmestyy vapun tienoilla, yhteystietosi voit päivittää täältä.