Etusivu » Ajankohtaista » Rantakala 2019

Rantakala 2019

kirjoittanut

kategoriassa .

Rantakalatapahtuma onnistui taas

Sateentuhnuinen päivä valkenee 21.9. Sammatin Elämännokan venevalkamassa. Kolmen kalastajaporukan veneet rantautuvat yöllisine verkkosaaliineen ja jokasyksyinen muikkujuhla alkaa kalojen irroituksella, perkauksella ja nuotioiden virittämisellä. Yli sata kävijää käy aamupäivän mittaan maistelemassa paistettuja ja savustettuja kookkaita muikkuja ja oppimassa kalan käsittelyä ja valmistamista. Kiitos kalastajille ja muille järjestäjille sekä Enäjärven kalastusyhdistykselle ja Kiikalan osakaskunnalle.

Enäjärven muikut ovat lopulta selvinneet ylilämpimistä pintavesistä, jonne kesän mittaan pahentunut, pohjasta ylöspäin nouseva happikato oli ne moneksi viikoksi pakottanut. Pelastava jokasyksyinen täyskierto tapahtui viikko sitten, juuri rantakalatapahtuman aikoihin. Se poisti harppauskerroksen alisen happikadon, mutta vapautti pohjasta kosolti ravinteita ja sai aikaan sinileväkukintoja ainakin Ylä-Enäjärven alueella.

Enäjärven suojeluyhdistys järjestää muikkutapahtuman vuorovuosittain Sipilän rannassa Salon puolella ja Sammatin venevalkamassa Lohjan puolella. Sipilän rannassa on mukava keitto- ja syömäkatos sekä puucee. Jos Lohjan kaupunki saisi aikaan vastaavat rakennelmat, niin venevalkaman käyttömahdollisuudet parantuisivat merkittävästi.

Näiden onnistuneiden rantakalatapahtumien pohjalta ehdottaisin, että Lohjan päättäjät ryhtyisivät yhteistyössä Lohjanjärven kalastajien kanssa puuhaamaan Aurlahteen, Porlan läheisyyteen tai Porlaan jotain vastaavaa. Luulisi sen onnistuvan sekä kalojen että kalastajien puolesta, kuuluisa vetovoima-ajattelu saisi yhden konkreettisen ulottuvuuden lisää. Mitkä tahot ottaisivat kopin?

Rolf Oinonen
Karjalohja