Etusivu » Ajankohtaista » Vieraspedot kuriin loukuttamalla!

Vieraspedot kuriin loukuttamalla!

kirjoittanut

kategoriassa .

Supikoira ja minkki on määritelty haitallisiksi vieraslajeiksi. Näistä kahdesta etenkin supikoiria tavataan runsaasti Enäjärven ympärillä, sillä ne viihtyvät rehevillä rannoilla sekä metsien ja peltojen mosaiikkimaisemassa. Myös minkkiä tavataan alueella jonkin verran. Vieraspetojen haitallisuus perustuu etenkin siihen, että ne syövät metsäkanalintujen sekä vesilintujen poikasia ja munia. Enäjärvessäkin asustaa useita vaarantuneita lintulajeja, joiden elinvoimaisuuteen vieraspedoilla on suuri vaikutus. Molemmat vieraspedoista ovat taitavia uimareita, jolloin saarissakaan pesivät linnut eivät ole niiltä turvassa. Erityisesti minkki voi aiheuttaa saarissa suurta tuhoa lintujen pesinnälle. Supikoirat myös levittävät useita haitallisia tauteja, kuten kettusyyhyä eli kapia, joka voi tarttua myös lemmikeihin sekä ihmisiin.

Vieraspedot kulkevat usein rantoja pitkin saalista etsien, ja kaikenlaiset ruoantähteet houkuttelevat niitä talojen ja mökkien pihoihin. Paikallisten asukkaiden lisäksi myös jokaisella kesämökkiläisellä on nykyisen lain varjolla erinomaiset mahdollisuudet kantaa kortensa kekoon elinympäristöjen ja vaarantuneen linnuston suojelemiseksi. Parhaiten tämä onnistuu asettamalla omistamalleen tontille joko elävänä pyytävän loukun supikoirille tai laatikkorautoja minkille. Kummankaan lajin metsästys ei nykyisin vaadi metsästyskorttia. Metsästäjäliitto onkin aloittanut hankkeen, jolla mökkiläisiä pyritään aktivoimaan vieraspetopyyntiin.

Linkki Metsästäjäliiton julkaisuun:

Mökkiläiset halutaan vieraspetotalkoisiin

Vaikka metsästyskorttia ei vaaditakaan, eläimen lopettamiseen täytyy olla siihen soveltuvat välineet ja taidot. Tämä koskee lähinnä elävänä pyytäviä loukkuja. Apua lopettamiseen voi tiedustella esimerkiksi tutuilta metsästäjiltä tai paikallisilta metsästysseuroilta. Elävänä pyytävät loukut täytyy myös tarkistaa päivittäin. Kun on yli päivän poissa paikalta, loukun viritys täytyy purkaa. Tämä käy kuitenkin käden käänteessä. Laatikkoraudoilla vastaavaa ongelmaa ei ole, sillä loukun sisällä olevat raudat tappavat eläimen välittömästi – kivuttomasti ja nopeasti. Hetitappavia rautoja ei myöskään tarvitse tarkistaa päivittäin, vaan esimerkiksi kerran viikossa riittää hyvin. Siten ne voi jättää pyytämään myös siksi aikaa, kun on poissa useamman päivän.

Lisätietoja minkin ja supikoiran elintavoista sekä pyyntimenetelmistä löytyy myös osoitteesta: https://vieraspeto.fi/

Jos on vieraspetojen pyyntiin liittyvää kysyttävää, numerosta 044 5544 018 tai sähköpostitse  saa apua ja lisätietoa vieraspetojen pyynnistä. Neuvoja saa esimerkiksi käytännön toteutuksesta, kuten eläinten lopettamisesta ja raatojen asianmukaisesta hävittämisestä.

Juho Äyräs