Hankkeiden tulokset – Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma
Tälle sivulle kootaan tietoa hankkeiden tuloksista, kuten loppuraporteista ja julkaisuista.
Biotaloudella lisäarvoa maataloustuotannolle
Biotaloudella lisäarvoa maataloustuotannolle -hankkeessa selvitettiin kustannustehokkaita peltobiomassojen, kuten oljen ja vihreän biomassan, keräämis- ja hyödyntämisteknologioita. Lisäksi hankkeessa pyrittiin tehostamaan ravinteiden käyttöä tuomalla ympäristöindeksejä osaksi maatilojen arkea. Hankkeen hyödyt jakaantuivat tuotantoketjun eri vaiheisiin. Suorina hyödynsaajina olivat maataloustuottajat, energiayhtiöt sekä elintarvike- ja teknologiateollisuus. Lisäksi hankkeen tuloksista hyötyy ympäristö.
- Biotaloudella lisäarvoa maataloustuotannolle (pdf), Satafood Kehittämisyhdistys ry ja Raisio Oyj
Maatalouden saostuspilotti Saaristomeren valuma-alueella
Saloy Oy:n maatalouden saostuspilotti Saaristomeren valuma-alueella -tutkimushankkeen tavoitteena oli vähentää Saaristomeren ulkoista kuormitusta hankekohteena olevien maatalousojien osalta. Hankkeessa osoitettiin, että vesistön ulkoista kuormitusta eli maatalouden tilakohtaista fosforikuormitusta on mahdollista tehokkaasti ja edullisesti vähentää saostamalla. Tutkimuksen yksityiskohtaisempiin tuloksiin voi tutustua hankkeen loppuraportissa.
- Maatalouden saostuspilotti Saaristomeren valuma-alueella (pdf), Saloy Oy
Järki Lanta -hankeen tuloksia jo esillä
Elävä Itämeri säätiön (BSAG) Järki lanta -hanke on loppumetreillä. Hankkeessa kertyneitä kokemuksia ja tuloksia esiteltiin loppuseminaarissa 13.11.2014. Hankkeen pääpaino on ollut lannan käytön toimivan yhteistyön kehittämisessä tilojen välillä. Tärkeä osa hanketta on ollut lannan käytön taloudellisuustarkastelu sekä erilaisten käsittelyjen ja logistiikkamenetelmien kokeilu maan tiivistymiseen liittyviä näkökulmia unohtamatta. Muita hankkeen tuloksia ja kokemuksia löytyy piakkoin ilmestyvässä perusteellisessa loppuraportissa.
- Järki Lanta -hanke (BSAG:n ja Luonnon- riistanhoitosäätiön yhteishanke)
Taustaselvitys ”Lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden ravinteiden kierrätyksen mahdollisuudet ja esteet”
Ympäristöministeriön tilaamassa taustaselvityksessä kartoitetaan seikkaperäisesti lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden ravinteiden käyttöä ja kierrätystä. Lisäksi raportissa analysoidaan jo saatuja kokemuksia, toimijakenttää, päällekkäisyyksiä, epäjohdonmukaisuuksia, synergiamahdollisuuksia sekä tuodaan esille tehokkaamman toiminnan esteitä ja pullonkauloja.
Yleissuunnitelman laatiminen Saaristomeren valuma-alueelle
Ravinteiden käytön yleissuunnitelmassa selvitetään lannan ja muiden orgaanisten biomassojen sekä jätevesilietteiden määrää, laatua sekä ravinteiden yli- ja alijäämäalueiden sijaintia Saaristomeren valuma-alueella. Lisäksi raportissa tarkastellaan toteuttamisvaihtoehtoja ravinteiden kierrätykseen lähinnä biokaasulaitoskäsittelyssä ja ehdotetaan toimenpidevaihtoehtoja. Selvityksestä tehty julkaisu ilmestyi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen raportteja sarjassa 39/2014.
- Ravinteiden käytön yleissuunnitelma Saaristomeren valuma-alueella (Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus)
Metsäteollisuuden ravinnerikkaiden jätteiden ja lietteiden hyödyntäminen
Metsäteollisuudessa syntyy vuosittain suuria määriä ravinnepitoisia orgaanisia jätteitä ja lietteitä, joiden ominaisuuksia ja lannoitekäyttöä hankkeessa selvitettiin. Päämääränä on tiedon lisäämisellä saada alihyödynnetyt sivuvirrat kannattavaan käyttöön ja vähentää myös jätteiden loppusijoituskustannuksia. Lisäksi hanke tuotti lannoitevalmisteiden käyttäjille suunnatun tiivistetyn oppaan.
- Metsäteollisuuden ravinteet. Metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen lannoitevalmisteina (pdf), Apila Group
- Metsäteollisuuden ravinteet – Tuotekortit. Metsäteollisuuden sivuvirtojen lannoituskäytön ohjeet lyhyesti (pdf), Apila Group
Lantatiedoista tekoihin – LantaTeko
MTT: n koordinoiman Itämeren alueen Baltic Manure-hankkeen monipuolisista ja runsaista tuloksista koottu yhteenveto suomennettiin LantaTeko-projektissa selkeiksi ohjeiksi ympäristöystävällisen ja taloudellisesti järkevän lannan käytön edistämiseen. Kestävä lannankäsittely Itämeren alueella – julkaisu kertoo tärkeimmät tulokset, esimerkit ja suositukset.
Maatalouden saostuspilotti
- Erinomaisia tuloksia fosforin poistossa ja lietteen kierrätyksessä (Insinööritoimisto Saloy Oy)
Julkaistu 8.12.2014 klo 9.27, päivitetty 8.12.2014 klo 9.26